Stekjestijd!

Hallo medeplantlovers!

De winter komt zo stilaan tot een eind. Het zonnetje piept wat vaker door de wolken, de planten beginnen terug te groeien, en we kunnen eindelijk weer volop stekjes nemen.
Als ik niet bezig ben met mijn dagdagelijkse taken, dan kan je mij vinden tussen mijn planten. De snoeischaar in de hand, en knippen maar. 
Ik hou enorm van het hele stekgebeuren. Van begin tot eind. 
Je koopt een plant of stek, die wordt groter en sterker, je knipt er een stukje af, en dat wordt weer een nieuwe plant. Je kan de stek verkopen, of je kan er iemand een plezier mee doen. Persoonlijk verkoop ik vaak stekken op bvb 2dehands, maar ik geef ze even graag weg aan familie of vrienden, om zo de plantenliefde te verspreiden. En als je dan eens op bezoek gaat bij dat familielid of die vriend(in) dan kan je nog meegenieten van dat kleine babyplantje dat jij hebt helpen groeien. Ja, zo'n "open plantenadoptie" vind ik persoonlijk geweldig.

Ik zet mijn stekjes meestal gewoon op water. Ik ben niet goed in het hele spaghnum moss gedoe, vraag me niet waarom. Ik maak het mos te nat of te droog, of ik ben te ongeduldig, er is altijd wel iets. Dus water dan maar. Ik gebruik hiervoor leuke vaasjes of glazen. Die kunnen nieuw zijn, of van de kringwinkel. Een mix van beide vind ik het allerleukst.

Hexi stekhouders van Huusmanuus vind je hier

Heb je een avocadopit en wil je daar een boompje uit kweken? Of heb je andere zaden die je wil laten ontkiemen? Misschien blijven je stekjes niet goed rechtstaan? Deze kiemplaatjes kunnen je hierbij helpen. 

plastic kiemplaatjes van The Green Gemini of porseleinen kiemplaatjes van Botanopia

Je baby wordt groot, en voor je 't weet kan je het stekje verpotten in aarde. Heb je geen tuin? Of ben je zoals ik en verpot je liever binnen? Dan kan een 'verpotmat' handig zijn.
- Je vouwt de mat open en brengt de hoekjes samen dmv de drukknopjes.
- Verpot je plantjes.
- Klaar? Mat uitschudden en oprollen maar. Zo simpel kan het zijn. En je huis (of terras) blijft lekker proper.

Potting Tarp van Botanopia vind je hier

Ik wens jullie alvast een heel goed stekseizoen, met heerlijk lange wortels, frisgroene blaadjes en veel plantenliefde. Heb je nog vragen, of ervaring die je wil delen? Laat gerust een reactie achter :)

Let the plant love grow!

x
Femke